Én vagyok, Én így látom
Uncategorized

Kertészműhely – Méhecskehotel

Hallottad már a tavasz hangját? Tudod, amikor virágba borul és kicsalogat a természet, mert látni kell a friss színeket, érezni az illatokat, ízlelni a virágport a levegőben és engedni, hogy simogasson a játékos fuvallat. Ilyenkor hallod a hangját: zümmög és döngicsél. Mert megjelentek a beporzó rovarok. A legnépszerűbbek talán a magányos méhek: dundi, szőrös kis repülők, akik békésen úsznak a levegőben. Olyannyira szelídek, hogy kézbe lehet őket venni, nem csípnek. Tavasztól nyár végéig rengeteg munkájuk van, de ősszel, amíg napsütéses az idő, ráérnek lazítani; ilyenkor gyakran elidőznek a frissen mosott, kiteregetett ruhán. Ha van számukra koszt és kvártély, otthonra lelnek a kertedben, az erkélyeden.

Darkest Desire kézműves csokoládé webáruház

Ügyes tervezéssel a telepített fák, cserjék, az évelők és egynyáriak tavasztól őszig folyamatosan virágoznak. Ezzel a beporzó rovaroknak mindig lesz elegendő élelem. Az itatónak kihelyezett, friss vízzel töltött cserépalátétbe dobott 1-2 darab 2x2x1 centiméteres nikecell leszállópályaként működik. Ezen landolva biztonságosan tudnak inni.

De a legfontosabb az otthon. Apró barátaink szűk járatokba építenek bölcsőkamrákat. Ha mi építünk nekik lakosztályt, elég néhány nádszár, gerendamaradék, tűzifa kugli. Utóbbiakba 2-10 mm-es furatokat kell készíteni, fúrószár mélységben, egy-egy darabba minél többet. De használhatunk tobozt, fakérget, üres csigaházat, lyukas téglát. Vagy ezt mind, és komplett lakóparkot készítünk. Kihelyezni délkeleti vagy délnyugati irányba érdemes, esőtől védve, akár már most, így kora tavasztól már birtokba vehetik a lakók.

Az mme.hu oldalon erre vonatkozóan is akad néhány ötlet, útmutató, sőt a boltjukban látvány-méhecskehotelt is vásárolhatunk. Ez egy doboz, benne öt kémcső, amibe a rovarok költöznek. Elhúzható ajtajának köszönhetően betekintést nyerhetünk a bölcsőkamrák életébe.

Vidám tervezgetést, barkácsolást kívánok, szeretettel!

Szerver üzemeltetés és karbantartás

Kiemelt kép: pixabay

Tímár Dóri kozmetikus

Buddhista idézetek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük