Én vagyok, Én így látom
Uncategorized

Legország I.

Az előző bejegyzésben utaltam rá, hogy néhány éve összeállítottam két kiselőadás anyagát. Az egyikből született a Szerelem elsőre bejegyzés, íme itt a másik, két részben. Az előadás célja akkor is az volt, hogy a hallgatók kedvet kapjanak a turisztikai célú utazáshoz; most sincs másképp. Nem feltétlenül az általam bemutatott országba, de talán jó olvasni róla. Helyezkedj el kényelmesen, ízlelgesd a leírtakat és képzeld el . . .

Darkest Desire kézműves csokoládé webáruház

Kanada – A legek országa

A bolygó második (területét tekintve) legnagyobb országa egyike a leggazdagabb és a tíz legnagyobb kereskedőnemzetének. Nem véletlen, hogy a kanadai zászlón a cukorjuhar levele látható; az ország adja a juharszirup világtermelés 70-80%-át. Ez a mézhez hasonló természetes édesítőszer aminosavat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, támogatja az immunrendszert. A meleg nyári időszakban a juhar energiát halmoz fel a gyökereiben, ami tavaszra cukorrá alakul. Tavasszal, a hideg éjszakák és a meleg nappalok hatására a juharfák megfúrt törzse édes levet enged, melyet felfognak, majd beforralják. Egy fáról évente 20-60 liter nedv csapolható, 1 liter sziruphoz kb. 40 liter nedvet forralnak. Ezt a csodaszert a mókusoknak köszönhetjük: ők kezdték el megcsapolni a fákat erős fogaikkal és nyalogatták az édes nedvet.

Kanada legnagyobb városa és egyben a legnépesebb angol nyelvű város, az Ontario-tó partján elterülő Toronto. Fontos ipari, pénzügyi és kereskedelmi központ. Sokszínű metropolisz felhőkarcolókkal és több mint 200 közparkkal. A város jelképe a CNT (Canadian National Tower). A torony 553,33 méter magas. 342 méter magasan üvegpadlós külső kilátóterasza van, 346 méternél belső terasz, 447 méternél Sky Pod, 350 méternél egy forgó étterem található. 6 darab üvegfalú liftje 22 km/h sebességgel közlekedik.

Az 1900-as évek elején egy torontói bankár megépítette a házát. Ebben nincs semmi különös, a házban azonban igen. Az ugyanis úgy néz ki, mint egy mesebeli kastély. A 98 szobával, 3 lakószinttel, tornyokkal, kilátóval, titkos átjárókkal rendelkező épület a középkorba varázsolja a látogatót. A Casa Loma jelenleg – az eredeti tulajdonos kívánsága szerint – a város tulajdonában van, a CNT után a második legnépszerűbb látványosság Torontóban.

Szerver üzemeltetés és karbantartás

A The Grange Toronto a város legrégebbi téglaépülete (a 19. század elején épült), jelenleg múzeumként üzemel. A korhoz illő kosztümös túravezetővel és frissen sütött kenyérrel várja a vendégeket. Az AGO (Art Gallery of Ontario) hatalmas múzeum, mely építészeti szempontból is érdekes – különösen a belső tér. Egyes vélemények alapján a piacok piaca a St. Lawrence Market, amelyet a National Geographic a világ legjobb piacának választott meg. Torontóban járva mindenképp érdemes meglátogatni, és semmiképp sem szabad kihagyni a juharszirup vásárlást, valamint a Carousel pékség baconos szendvicsét.

Tímár Dóri kozmetikus

Az Ontario-tó nyílt vizétől a várost a Toronto Islands zárják el, melyek szórakoztató és kikapcsolódási központok. A szigetekre komppal lehet átmenni. A központi szigeten egy, a 19-20. század fordulóját idéző családi vidámpark működik, a többi sziget maga a tömény természet. Bejárható sétálva vagy bérelt kerékpárral, tandemmel. Az Ontario-tóból ered a Szent Lőrinc-folyó. A tó kivezetése olyan széles, hogy itt terül el az Ezer sziget tavának nevezett rész. A közel 80 km hosszú szakaszon 1692 sziget található. Közülük a legtöbb egészen aprócska, csak vízből kiálló szikla egy-két bokorral vagy fával. A nagyobbak azonban magántulajdonban vannak, tulajdonosaik épületeket emeltek rájuk és itt pihennek.

Kanada második legnagyobb városa, a legnépesebb francia nyelvű város, fontos kulturális központ, Montreal. Romantikus és sármos, mint a franciák 🥰. Legromantikusabb negyede az óváros, ahol macskaköves utcákon sétálhatunk. A város a Szent Lőrinc-folyóban lévő szigetekre épült, így rengeteg víz és park van a városban. Leghíresebb parkja a Mont-Royal, melyet a New York-i Central Park mintájára terveztek. A bohém La Plateau negyedben hangulatos kávézók és színesre festett házak várnak.

Montrealban található a világ legnagyobb földalatti városrésze, amely tizenkét négyzetkilométeren egy különálló világ a város alatt. A La Ville Souterraine közkedvelt a hosszú téli időszakban és a párás nyári napokon, mivel védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen is. Folyosóira 200 ponton lehet lejutni, összeköt 11 metróállomást, több ezer kereskedelmi egységet és lakást, közel másfélezer irodát, 200 éttermet, 40 mozit, pénzügyi intézményt, 7 szállodát, sportközpontokat, kiállítótermeket, egyetemeket, múzeumokat.

Kanada harmadik legnagyobb városa a Csendes-óceán partján fekvő Vancouver. A város Nyugat-Kanada közlekedési központja, fontos kikötőváros és az informatikai technológiai ipar fellegvára. Figyelemre méltó azonban óvárosa, mely a városi megújulás és műemlékvédelem példája, a 19-20. század fordulójának hangulatát idéző házakkal, kávézókkal, galériákkal. A városrész nevezetessége a gőzóra.

Számos parkja közül a leglátogatottabb a Queen Elizabeth Park, mely mesés színeivel, trópusi madaraival és halaival elkápráztat. Melegházában pedig gyönyörű növényeket csodálhatunk meg. A város, és egyben Észak-Amerika legnagyobb városi parkja a Stanley Park. 400 hektárnyi területen kínál szinte mindent, ami a szabadidő eltöltéséhez szükséges: két állatkert – az egyik külön a gyerekeknek -, akvárium átlátható falú medencékkel, ősfás park, sziklakertek, totemoszlopok, tavak, fantáziakertek, pihenő és sportnak helyet adó rétek.

Vancuover elővárosi negyedében, egy őserdőben található a Capilano Park. Legnépszerűbb látványossága a Capilano függőhíd, amely 137 méter hosszan, 70 méter magasan vezet át a Capilano-folyó felett. Egy másik látványossága a Cliffwalk kilátó, ami egy gránitszikla körül húzódik félkörívben, a kanyon felett. Mindezek mellett természetesen csodálatos az őstermészetben sétálni, levegőjével feltöltődni, kézzelfogható közelségből élvezni csodáit. A növényvilág mellett a helyi indián művészek által készített totemoszlopokban is gyönyörködhetünk. A művészek jelenleg is készítenek oszlopokat, a látogatók előtt faragva.

Kanada negyedik legnagyobb városa Ottawa, egyben az ország fővárosa. Ez ellentmondásosnak tűnik, de megvan az oka. Viktória királynő azért jelölte a várost Montreal és Toronto helyett fővárosnak, hogy a két államalkotó nemzetiség között ne tegyen különbséget. Így az ország fővárosa egy nyugalmasabb, szinte kisvárosi hangulatú, elegáns negyedekkel és gondozott kertekkel büszkélkedő város. Ottawa jelképe a Parlament épülete, amely előtt június végétől augusztus végéig, mindennap reggel 10 órakor a látványos őrségváltást élvezhetjük.

A Parlament épülete előtt is elvezet a Rieau-csatorna, melyen a nyári időszakban sétahajóval, télen pedig korcsolyával közlekednek. Mivel a csatorna korcsolyázható jégvastagsága függ az időjárástól, ezért azt mindennap ellenőrzik. Ha kellően biztonságos, a 35 bejáratnál zöld színű zászlókat tűznek fel. Ha piros zászlók láthatóak, nem szabad jégre lépni.

Közel 70 éve, minden májusban virágba borul Ottawa. Egészen pontosan tulipánba. Ekkor kerül megrendezésre a tulipán fesztivál, amely talán a leghíresebb és minden bizonnyal az egyik legszínesebb fesztivál az országban. Az eseményt a holland királyi család által adományozott tulipánhagymák indították el. Beatrix holland királynő és családja 120 ezer hagymát küldött Kanadának 1945-ben, így kívánva kifejezni háláját, amiért a kanadai csapatok részt vettek országuk felszabadításában és óvták a királyi családot a háború alatt.

Ottawa belvárosához nagyon közel van a Rockliffe Park, ami 2001-ig önálló településként létezett. Jelenleg a főváros leggazdagabb negyede. Itt van az államfő, a miniszterelnök és számos ország nagykövetének a rezidenciája, valamint két, patinás privát iskola: az Elmwood és az Ashbury College. Mindezek mellett természetesen privát házak is vannak.

Kiemelt kép: pixabay

Buddhista idézetek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük