Én vagyok, Én így látom
Uncategorized

Legország II.

Az ország legidősebb városa Quebec, Montreal után a második francia nyelvű város. Lakóinak 94%-a francia anyanyelvűnek vallja magát, utcáin járva szinte Európában érezzük magunkat. Az óváros terméskőből épült házai, kanyargós, meredek, macskaköves utcái, apró terei hamisítatlan európai hangulatot árasztanak. Mindezt az UNESCO is elismerte: Quebec óváros a világörökség része. 611 szobával várja a vendégeket a város ikonikus luxusszállodája, a zöld tetővel és tornyokkal díszített, kastélyra emlékeztető Château Frontenac. A város egyik legismertebb kulturális eseménye a Téli Karnevál. Ez egy 11 napos fesztivál, téli sportversenyekkel, jégszobrász vetélkedésekkel, parádés felvonulással. A karnevál kabalája egy hóember, jelképe pedig a Jégkastély.

Darkest Desire kézműves csokoládé webáruház

Kanada legmelegebb városa Victoria, a Vancouver-sziget déli csücskén található. Az egész sziget éghajlata enyhe, legnagyobb része vadon és esőerdő. A város legfőbb nevezetessége a Butchart Garden, ami jelenleg is a Butchart család birtokában van. 1904-ben alapították, területén különféle stílusú kerteket hoztak létre. A látogatókat éttermek, kávézók várják, koncertet is gyakran szerveznek itt. 1977 óta az időjárástól függően minden nyári szombaton tűzijátékot láthatunk és a kert különleges kivilágítást kap.

Calgary a kanadai prérin található. A város környékén a múlt században olajat találtak, így mára az ország legnagyobb nagyvárosi területévé nőtte ki magát. Ebben a ,,vadnyugati” hangulatban kerül megrendezésre minden év júliusában a Calgary Stampede Rodeo. A cowboy lovasbemutató attrakciói közé tartozik vad bikák meglovaglása, borjak befogása, kocsihajtó versenyek megrendezése. A belvárosban cowboyok, indiánok, lovas rendőrök és rezesbandák vonulnak fel. A város része egy múzeumvároska, amely az 1914 előtti Nyugat-Kanada életét mutatja be, részben rekonstruált, de 70%-ban eredeti (máshonnan ideszállított) épületek segítségével. Van pékműhely, fűszerüzlet, kovácsműhely – ezekben dolgoznak is -, valamint gőzmozdony, lapátkerekes hajó, templom, iskola és kereskedelmi állomás.

A múltból vissza a jelenbe: Calgary közlekedésében érdekességnek számít a Plus15 Walking System sétaútrendszer, ami 4,5 méterrel a talajszint felett elhelyezkedő folyosóival labirintusszerűen behálózza a várost. A rendszerre azért volt szükség, mert télen az időjárás egyszerűen lehetetlenné teszi a közlekedést.

Kanada leghíresebb és legnagyobb sícentruma Whistler. A települést 1980-ban tervezőasztalon alkották meg, kimondottan a téli sportok kiszolgálására. Látványossága a Peak 2 Peak névre keresztelt csodalift, amely a sízőket szállítja. A lift egyik szenzációja, hogy két tartóoszlop között 3 km távolság van, másik szenzációja, hogy a kötélpálya középső szakaszán 415 méterrel a föld felett lebegnek a kabinok.

Szerver üzemeltetés és karbantartás

A maga ezerfős lakosságával csak egy kisvárosnak tűnhet, azonban Churchill hatalmas tömegeket vonz minden évben, hogy megcsodálják leghíresebb lakóit, a jegesmedvéket. A sokak által csak ,,A jegesmedvék fővárosa”-ként emlegetett kisvárosban járva megcsodálhatunk még beluga bálnákat, madarakat vagy a meseszép és felejthetetlen sarki fényt. A város ugyanis a jegesmedvék vándorlási útvonalán fekszik. Miközben nyári kóborlásaikról visszatérnek téli szállásaikra, végigvonulnak a városon. Ha a tenger későn fagy be, a város lakói kénytelenek együttélni több tucat medvével. A mackók számára a legnagyobb vonzerőt a szemétlerakó jelenti. November végén, amikor kialakul a jégtakaró, a jegesmedvék továbbállnak.

Tímár Dóri kozmetikus

Az Északi sarktól mindössze 500 km-re található Yellowknife. Szállítási szolgáltatási központ, az északi területek felderítésének kiindulópontja. Innen indulnak a ,,jeges” túrák kutyaszánon, hótalpakon és motoros szánon, miközben a hosszú tél tiszta éjszakáin decembertől márciusig csodálható a sarki fény vörös, zöld, rózsaszín és bíbor színeivel. A település lakói minden márciusban egy egyhónapos fesztivált tartanak, amire felépítenek egy kastélyt hóból és jégből. A kastélyban programokat, koncerteket tartanak, a nagyteremben 250-en férnek el, a belső udvaron 300-an. Az előkészületek novemberben kezdődnek, ekkor kezdik el gyűjteni az alapanyagot a befagyott tó jegéből. A tervek decemberben készülnek el, az építkezés pedig januárban kezdődik és közel két hónapon át tart.

Kanada legkisebb tartománya a Szent Lőrinc-öbölben található Prince Edward-sziget. Maga a sziget tömény nyugalom és béke, csodás színekkel. Ezen a szigeten forgatták a Váratlan utazás és az Anne a Zöld Oromból című kanadai sorozatokat. A főhősnő házát most is meg lehet nézni, valamint barangolni a filmbeli utcákon. A sziget Basin Headnél lévő partszakaszát az éneklő homok strandjának hívják. A különös hangokat a dűnék között fütyülő szél adja.

Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán található a Niagara-vízesés. Nevének indián jelentése: Mennydörgő Víz. A vízesést a felső peremén a Kecske-sziget választja ketté, a kanadai oldalon van a Patkó-zuhatag. A zuhatag felett halvány ködfátyol lebeg, a vízpermeten megtörő napfény csodálatos szivárványt varázsol a vízesés fölé. A pazar látványban gyönyörködhetünk a Skylon toronyból vagy helikopterről, óriáskerékről vagy libegőből, de a Köd Lánya nevű sétahajó a zuhatag aljáig szállít. Ha szeretnénk a földön maradni, válasszuk az Utazás a vízesés mögött utat. A séta során a meredek sziklafalak oldalában kiépített kanyargós ösvényen keresztül a vízesés mögé jutunk, és a vízfüggöny mögül szemlélhetjük – és hallgathatjuk – a természeti csodát.

Kanada 312 nemzeti parkkal büszkélkedhet, melyek közül 12 a világörökség része. A Kanadai Sziklás-hegység Nemzeti Parkjai összefoglaló név alatt öt nemzeti park szerepel: Banff, Jasper, Kootenay, Yoho és a Waterton-tavak Nemzeti Park. Mind az öt a világörökség része. A parkokban barangolva közvetlen közelről találkozhatunk az ország növény- és állatvilágával.

A Banff Nemzeti Park Kanada első nemzeti parkja, 1885-ben alapították. Alpesi hegységek, tavak százai, hatalmas jégmezők, gleccserek, számtalan folyó és patak jellemzi. A park területén élnek a navajó indiánok leszármazottai. 30 fokos vízű termálforrások szabadtéri strandként szolgálják a kikapcsolódást.

A Yoho Nemzeti Park a legkisebb a Sziklás-hegységben. A yoho krí indián szó, a csodálkozás, elképedés kifejezésére szolgál. A park területén számtalan ehető gombafaj nő. Érdekességei a Wapta-vízesés (wapta=rohanó víz), a Természetes híd, a Smaragd-tó, a Takakkaw-vízesés (takakkaw=nagyszerű) és a Spiral Tunnels.

A Jasper Nemzeti Park a Sziklás-hegység legnagyobb területű és legészakibb parkja. A park területén található Medicine-tó nyáron teljesen kiszárad a földalatti barlangrendszernek köszönhetően. A parkot megcsodálhatjuk egy U alakú üvegkilátóból, amely 30 méterre lóg ki egy 300 méter mély völgy felett.

A Sziklás-hegység legfiatalabb parkja a Kootenay Nemzeti Park. Neve a feketeláb indiánok nyelvén A víz népe -t jelenti. Területén számos hőforrás található, 35-47 fok közötti vízhőmérséklettel.

A Sziklás-hegység legdélibb parkja, az Amerikai Egyesült Államokkal határos Waterton-tavak Nemzeti Park. Kanada egyik legritkábban lakott területén fekszik. Az indiánok a tavak területét Fénylő hegyek földjének nevezték.

Kiemelt kép: pixabay

Buddhista idézetek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük