Én vagyok, Én így látom
Uncategorized

Ne tökölj!

Vagyis … de, tökölj! Készíts töklámpást, ami fénylik, mint Salamon töke 🙄

Darkest Desire kézműves csokoládé webáruház

A tökfaragáshoz, töklámpáshoz kötődő hagyományokért nem kell Írországig, Skóciáig vagy Amerikáig menni, Magyarországon is megtaláljuk: a történet XI. századi írott hagyomány, ami Salamon király nevéhez fűződik. Ne izgasd fel magad, Salamon tökének nincs fallikus jelentése 😅 Csupán arról van szó, hogy amikor I. László börtönbe záratta Visegrádon, az őröknek megparancsolta, hogy éjszakára töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, így tartva szemmel a rabot. A lámpások fényét a Dunán közlekedő hajósok is látták, tőlük ered a mondás: fénylik, mint Salamon töke.

Nos, a mi tökeink leginkább az alkotás örömét szolgálják, valamint néhány estére vidám hangulatot varázsolnak otthonunkba meleg fényükkel, mókás pofijukkal. Sajnos valóban csak néhány estére – legfeljebb egy hétig bírják -, ugyanis az ilyenkor jellemző időjárás nem kedvez nekik; összetöppednek.

Tehát: végy egy tököt – vagy kettőt, vagy többet. Ennek a töknek vékony, puha héja és kevés húsa van. Legyen kéznél egy hegyes végű, éles kés, egy kanál, vékony hegyű filc és mécses.

Első lépésként körbevágjuk a tetejét a szár körül és leemeljük a sapkát. Ezután a belsejéből eltávolítjuk a magokat, rostokat, majd felrajzoljuk a mintát. Arra érdemes figyelni, hogy ne legyen túl közel egymáshoz a kivágandó rész, mert ,,összeszakad”. (A képen látható: a cicabajusz beszakadt a szájba.) Éééés kezdődhet a vágás. Ha körbevágunk egy darabot, óvatosan nyomjuk be a tök belsejébe. Óvatosan, mert a vékony, puha héj sérülékeny. Amikor kivágtunk mindent, a darabokat eltávolítjuk a tök belsejéből – mehet a komposztba. Meggyújtunk egy mécsest, belehelyezzük a ,,fejbe”, ráillesztjük a kalapot és gyönyörködünk az alkotásunkban 😎 Ja, és lefotózzuk 😉

Szerver üzemeltetés és karbantartás

Vidám perceket kívánok a tökfejek társaságában!

Tímár Dóri kozmetikus

Kiemelt kép: Bíbor Tekla

Buddhista idézetek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük