Én vagyok, Én így látom
Uncategorized

Örök Létezés

Darkest Desire kézműves csokoládé webáruház

A kertünkben van egy spirálfűz, tizenvalahány éve velünk él. Gyönyörködtet bohókás, csavarodott ágaival, leomló koronájával, a szélre kacéran mozduló vesszőivel, kunkori leveleivel. Tavasszal a pattanó rügyeivel, nyáron a fényes, harsogó zöld levélszínével és ezüstös, matt levélfonákjával, hűsítő árnyával, ősszel sárga ruhájával. Az esőcseppek szikrázón ragyogó gömbök rajta, a téli csapadéktól mintha fényes cukros lenne és már egy gyenge szellő érintésére is csilingelnek a jégbe zárt vesszők. Huncut mosollyal fogadja a szerelmes gerlepárt, vidáman látja vendégül a feketerigókat, méltósággal tűri a törzsén kopácsoló harkályt és még azon is kacag, ha a verebek összeborzolják. Boldogan tartja ágkarját a madárseregnek szánt téli eleség kihelyezésekor, figyeli a kert neszeit, változásait, érzi a létezés áramlását – és csak annak adja át titkát, aki megérti. Neve is van: Kócos. De mi csak Kócinak becézzük. 

Az idén tavasszal elérkezett az idő, hogy kicsit rendbe tegyük Kóci koronáját. Néhány elhalt és iránytévesztett ágtól meg kellett válni. Jött a láncfűrész, hullottak az ágak, gallyak. Kisebb-nagyobb darabokra vágás után szép kis kupac keletkezett. Akkor gyorsan összedobáltam rakásba, csak hogy rend legyen, de különösebben nem foglalkoztam vele. Nem is tudtuk, mit kezdjünk vele. Aztán nyáron észrevettem, hogy több gyík van a kertben, mint máskor és új bogarak, fürkészek is megjelentek. A kerti csap környéke forgalmassá vált. Örömömben nem kerestem az okát. Végül ősszel, amikor felkészültünk a kerttel a télre, homlokon csaptam magam: a sebtében összedobált farakás! Apró barátaink otthonra leltek, gazdagítva kertünket, lelkünket. Pedig figyelmetlenségem okán nem luxuslakást kínáltam nekik, épp csak szerkezetkész. És a hely sem jó. Már csak remélni tudom, hogy az elkerülhetetlen bolygatás miatti kellemetlenségeket tolerálják és nem néznek más otthon után.

Jelenleg tehát tervezőmunka zajlik, főként a legfontosabb kérdés miatt: hol legyen a helye. Mert az már nem kérdés, hogy marad. De olyan hely kell, ahol évtizedekig maradhat, nem kerülgetjük, nem zajos, napsütötte fal előtt van és talajon áll. 3-4 méter hosszan és legalább 1 méter magasságban felépíthető, a kuglikat, gallyakat váltogatva, az időközben összegyűlt deszkamaradékot is felhasználva. Ideális esetben még kúszónövény is kerül a közelébe, elé virágos-, fűszer- és gyógynövényeket is tudok ültetni, alájuk itatóként cserépalátétet kihelyezni. És télen némi eleséget kiszórni. Így a gyíkok, magányos méhek, fürkészek és szarvasbogarak mellé talán beköltöznek sünök, cincérek, fadongók és ökörszemek is. Ha a kúszónövény örökzöld, még a feketerigók is megtelepszenek a közelében. Ez ám a luxus lakópark! Egy egyszerű természetvédelmi farakással mennyi csoda becsalható a kertbe! 

Ha elkészült az építmény és birtokba vették a lakók, egy virágillatú nyári hajnalon megkérdezem Kócitól, hogy mi mindent üzennek kis barátaink? És hogy mit érez ő, amiért ágaiban továbbviszik az életet?

Szerver üzemeltetés és karbantartás

Kiemelt kép: pixabay

Tímár Dóri kozmetikus

Buddhista idézetek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük